10 کاربرد اساسی تیرآهن در ساختمان

کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی

همانطور که گفتیم، تیرآهن یکی از مهم ترین اجزا در ساختمان سازی می باشد که باید به آن توجه خاصی داشته باشید.

متاسفانه بسیاری از افراد بیشتر از آن که به کیفیت کار توجه کنند، هزینه نهایی و قیمت تیرآهن برای شان اهمیت دارد و تمام تلاش شان این است که هزینه کمتری در خانه سازی بپردازند.

اما بهتر است بدانید که قیمت تیرآهن با وزن و کیفیت آن ارتباط مستقیم دارد، بنابراین هیچ گاه کیفیت را فدای کمیت نکنید.

برای دانستن اهمیت این مورد در ساختمان سازی باید بگوییم که وظیفه اصلی تیرآهن ها حمل فشارهای خمشی و تنشی وارد شده به ساختمان می باشد.

آن ها علاوه بر این وظیفه مهم، کاربردهای دیگری نیز دارند که بهتر است پیش از ساختمان سازی از آن ها آگاه باشید.

بنابراین اگر شما هم قصد دارید که اطلاعات بیشتری در این باره کسب کنید، با ما همراه باشید تا شما را با ۱۰ کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی آشنا کنیم.

1. تیرآهن معمولی

تیرآهن معمولی به عنوان پر کاربردترین تیرآهن در ایران به شمار می رود که برای موارد مختلفی استفاده می شود. این تیرآهن شکلی شبیه به حرف I انگلیسی داشته و ضخامت بال های آن در تمامی طول آن یکسان است.

کاربرد اصلی این نوع تیرآهن ساختمانی برای وزن های معمولی بوده و با یکپارچه کردن سازه باعث می شوند تا استحکام بیشتری داشته باشد.

آن ها معمولا به عنوان چارچوب اصلی و یا خرپا در ساختمان استفاده می شوند و به علت بالا بودن قدرت شان به استفاده از ساختارهای پشتیبانی متعدد نیازی نخواهند داشت.

2. تیرآهن هاش

یکی دیگر ازتیرآهن های مورد استفاده در ساختمان سازی، تیرآهن ساختمانی هاش می باشد که به دلیل داشتن سطح مقطع پهن می تواند تنش وارد را کنترل کرده و آن را کمتر به ساختمان منتقل کند.

از همین رو از این تیرآهن معمولا در ساخت ساختمان های ضد زلزله استفاده می شود.

3. تیرآهن شبکه

یکی دیگر از تیرآهن های ساختمانی با عنوان تیرآهن لانه زنبوری یا شبکه شناخته می شود که علت نام گذاری اش وجود حفره هایی توخالی و ذوزنقه ای به شکل لانه زنبور می باشد.

وجود این حفره ها باعث می شود که تیر قابلیت تحمل لنگر خمشی بزرگ تری داشته باشد. تیرآهن های شبکه معمولا سخت تر و قوی تر از تیر اصلی بوده و همچنین ارتفاع بیشتری دارد.

4. تیرآهن خر پا

بهتر است بدانید که می توان از این تیرآهن برای ساخت خر پا نیز استفاده کرده و با کنار هم قرار دادن تیرهای تراس مانند خرپا، آن را در ساخت بخش هایی مانند سقف، انبار، سوله و.. به کار ببرید.

مزیت تیرآهن های خر پا آن است که برخلاف تیرهای کرومیت با هر نوع سقفی سازگار هستند و از همین رو انواع متفاوتی از آن ها در بازار وجود دارد.

5. تیرک های کرومیت

دیگر کاربرد تیرآهن در ساختمان، به تیرک های کرومیت مربوط می شوند که از نظر اندازه از تیرک ها باریک تر می باشند، اما طول شان بلندتر است.

این تیرک ها معمولا یک سطح مشخص به نام نشیمنگاه دارند که باعث می شود در تیرهای اصلی جا بروند و به خوبی محکم شوند.

6. تیرک های میانی

در ابتدا باید بگوییم که تیرک ها از ستون ها و شاه تیرها کوچک تر می باشند. این محصولات که با عنوان تیرآهن ساختمانی کوچک نیز شناخته می شوند، می توانند به عنوان میانجی یا ستون متصل شوند.

هر چند که تیرک ها به اندازه شاه تیرها اهمیت ندارند، اما از آن جایی که تیرآهن ها بخشی از وزن ساختمان را تحمل می کنند باید از آن ها به درستی استفاده شود.

برای این کار تیرک ها معمولا در بالا و پایین تیرآهن ها قرار گرفته و با قفل شدن در یکدیگر باعث می شوند که تحمل ساختمان در برابر فشارهای وارده بیشتر باشد.

در واقع نحوه اثر این تیرک ها به گونه ایست که آن ها فشار وارده را به شاه تیرها انتقال داده و در نهایت به ستون ها وارد می کنند تا نیرو به صورت عمودی در ساختمان انتقال داده شود.

7. شاه تیر یا تیرهای اصلی

پیش از هر چیز بهتر است بدانید که در یک سازه فولادی، اعضای افقی آن را “تیر” می نامند. این اجزا روی ستون ها ساخته شده و به کمک پلیت ها به همدیگر متصل می شوند.

شما می توانید این محصول را به ستون ها متصل کرده و از آن به عنوان شاه تیر نیز استفاده کنید. به این صورت که یک طرف آن به ستون و طرف دیگر با استفاده از نبشی در طول بال تیرآهن متصل می شود.

در واقع به این نحوه اتصال “شاه تیر” می گویند که در ساختمان سازی به نگهداری تیرک های هر طبقه کمک می کند.

۸. ستون ها (به ویژه ستون های قطور)

اگر در ساختمان سازی از تیرآهن های بال پهن یا هاش استفاده می کنید که تقریبا قطری مربع شکل دارند، می توانید آن ها را برای ستون ها و به ویژه ستون هایی که قطر بزرگی دارند به کار ببرید.

مزیت این محصول آن است که اگر ساختمان مورد نظر بیش از یک طبقه باشد، می توان از آن به عنوان ستون یک پارچه نیز استفاده کرد.

البته به خاطر داشته باشید طول ستون تیرآهن ساختمانی باید به گونه ای باشد که از سقف بیرون بزند تا در صورت نیاز بتوان ستون بعدی را به آن متصل کرد.

۹. کفی ستون

دیگر کاربرد تیرآهن در ساختمان، استفاده از آن برای صفحات کفی ستونی و یا صفحات فولادی با انواع ضخامت ها می باشد.

استفاده از این محصولات به شما این امکان را می دهد که مواردی مانند دریل کاری، مشعل کاری و یا ایجاد سوراخ به منظور اتصال پیچ و همچنین برش کاری های مختلف را به راحتی انجام دهید.

این کفی ها می توانند برای اتصال نبشی به ستون ها نیز کاربردی باشند و به علت دارا بودن قابلیت های برش، پیچ کاری و جوش مثل یک بستر قوی و مقاوم عمل کرده و تمام فشار و بار وارده را تحمل می کنند.

10. استحکام و اسکلت بندی

در ابتدا باید به خاطر داشته باشید که هر ساختمانی برای داشتن اسکلت بندی قوی و مقاوم به تیرآهن نیاز دارد. این تیرآهن های کاربردی را می توانید در ۴ نوع و با ۴ استاندارد متفاوت در بازار پیدا کنید.

این محصولات شامل تیرآهن های بال پهن یا هاش، تیرآهن اروپایی، تیرآهن لانه زنبوری و نیم پهن می شوند که هر کدام از آن ها را باید با توجه به نقشه ساختمان، طراحی و همچنین محاسبات انجام گرفته توسط طراح خریداری کنید.

کلیدواژه : آهنتیرآهن
فولاد ایران
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *